Предприемач, построил 80% хотел в Разград, ще плаща 30 420 лв. неустойка
Предприемач, построил 80% хотел в Разград, ще плаща 30 420 лв. неустойка / Радка Минчева
Предприемач, построил 80% хотел в Разград, ще плаща 30 420 лв. неустойка
36664
Предприемач, построил 80% хотел в Разград, ще плаща 30 420 лв. неустойка
  • Предприемач, построил 80% хотел в Разград, ще плаща 30 420 лв. неустойка

Предприемач от Разград, който не е построил в срок хотел на общински терен, ще плаща неустойка от над 30 000 лв. Това реши състав на Окръжен съд-Разград. Местната управа настояваше и за лихви за забава, но те не бяха присъдени от магистратите.

През 2006 г. фирмата на Ахмед Кулиджи е спечелила конкурс за учредяване на право на строеж на хотел върху общински терен. Началната цена била 65 350 лв., изискването за вложените инвестиции било за 800 000 лв. От „Дъга С" предложили 1,6 млн. лв. и спечелили процедурата. Изискването било строежът да е с максимална разгърната застроена площ 1370 кв.м. Изграждането на четириетажната сграда започва, трябва да приключи за две години според подписания между общината и предприемача договор. Това обаче не се е случило и до днес и местната управа завежда дело в Окръжен съд-Разград. На него Кулиджи не се явява, не изпраща и свой представител да обясни каква е причината за неизпълнението на договора. Общината настоява и за плащане на лихви за забавянето.

Според съдебна експертиза изцяло е оформена западната фасада, част от северната и част от южната - монтирана е дограма и е изпълнена външна мазилка и облицовка на хотела. Незавършени са цялата източна и останалата част от южната и северната фасади. Помещенията към тях са открити и на зидария, без мазилки по стени и тавани, без дограма и подови настилки. По този начин не са изпълнени довършителните строително-монтажни работи. Изпълнените работи представляват според вещите лица 75-80% спрямо целия обем от работи, които следва да бъдат извършени, за да се въведе строежът в експлоатация.

Магистратите от Окръжен съд-Разград приемат, че не е изпълнено задължението по договора и разпореждат Ахмед Кулиджи да плати неустойка в размер на 30 420 лв. Отхвърлят искането към тази сума да бъдат добавени и лихви.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.