Предлагат да включат нови обекти от Шумен в туристическите маршрути
Предлагат да включат нови обекти от Шумен в туристическите маршрути / netinfo

Община Шумен настоява да бъдат включени допълнително нови обекти в предложените от Министерството на туризма маршрути. Това реши на свое заседание Консултативният съвет по туризъм в Общината. В дневния ред бяха разгледани обстойно предложенията на Министерството на туризма, обсъдени бяха и нови идеи.

Маршрутът под надслов „Столици и градове на българските царе и патриарси" включва Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен и Провадия. Зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева коментира, че в предложения от министерството маршрут от Шумен е включено само посещение на Шуменската крепост. "Липсват знакови обекти от региона като Паметник „Създатели на българската държава" и НИАР „Мадара", подчерта Тонева.

Предложението на шуменския консултативен съвет е в този маршрут да бъдат включени както Паметника, така и НИАР Мадара, а от Варненския регион да бъдат добавени Аладжа манастир и Археологическият музей.

Отправни точки за маршрутите могат да бъдат Варна и Русе. Съветът реши още да предложи разделяне на две на маршрута, тъй като е неизпълним в рамките на т.нар. „уикенд туризъм". Предложението е едната част да бъде Варна - Шумен, а втората - Велико Търново, Русе, Силистра. Това ще даде възможност на туристите освен да посетят историческите обекти, да имат време и за посещения на културни събития, атракции, места за отдих, дегустации и други развлечения.

Предложенията на министерството ще бъдат обсъждани във всички областни градове и на Национален съвет по туризъм, който ще се проведе до края на месеца