Правна комисия разгледа концесията за боклука
Правна комисия разгледа концесията за боклука / netinfo

Членовете на Правна комисия към общински съвет Шумен разгледаха трите прeдложени варианта за решението на проблема за удължения концесионен договор с фирма БКС, по дейностите сметосъбиране и сметоизвозване. Припомням, че на заседание през месец ноември съветниците гласуваха договорът да бъде удължен от 15 на 35 години, след което решението бе върнато за повторно разглеждане от областния управител Красимир Костов. Мотивът бе, че е незаконосъобразно. След проведено гласуване членовете на Правна комисия не взеха решение по нито един от вариантите.

Според първия вариант, общинския съвет трябва да отмени вече взетото решение. Втория вариант предлага концесионният договор да бъде удължен от 15 на 25 години, а според третия вариант местните парламентаристи трябва да потвърдят предходното си решение, с което договорът бе удължен на 35 години.

Предстои въпросът да бъде разгледан на извънредна сесия на шуменския общински съвет, която ще се проведе на 21 ноември. Ако тогава нито един от трите предложени варианта не събере нужния брой гласове /21/, тогава в сила остава старият срок на концесионния договор, който е 15 години.

Съветника от "Георгьовден", Иван Капралов, предложи комисията да се произнесе относно въпроса има ли право общинския съветник Иван Йонков да гласува по тази точка от дневния ред. Според Закона за местното самоуправление и местната власт, лица които имат икономически интерес нямат право да участват в гласуването, а Иван Йонков е служител във фирмата. При гласуването членовете на комисията не излязоха с решение, тъй като двама броя на гласувалите  "за" и  "против" , бе равен.