Правна комисия нищи скандала с дом Детелина
Правна комисия нищи скандала с дом Детелина / netinfo

„Конфликтът в дом „Детелина” е преодолим, но ние не можем да продължим да управляваме социалното заведение с този директор”. Това заяви по време на извънредно заседание на Правна комисия към общинския съвет в Шумен Надя Стойкова от Институт за социални дейности и практики, който предоставя социалните услуги в дома. По думите й, има констатирани нарушения на директора на дома Любомир Пашов, те са свързани с неявяване на работа и попълване на фалшиви документи. За тези нарушения сме сезирали прокуратурата – каза още Стойкова.

Според г-н Пашов, който също присъства на заседанието на комисията, договорът с ИСДП трябва да бъде резтрогнат, тъй като неправителствената организация е представена като работодател, а трябва да е само управляващ на социалното заведение. „Причините за прекратяване на трудовите ни взаимоотношения са много, тук става въпрос и за сериозни методологически пропуски” –заяви Пашов. Според него е ненужно услугата да бъде предоставяна от външен доставчик, който взима близо 10% от сумата, отпускана за ежемесечна издръжка на дома. Тя възлиза на около 5 000 лв.

По отношение на лиценза за предоставяне на социални услуги, Надя Стойкова заяви, че той се издава едва след като неправителствената организация представи сключен договор и посочи конкретно социално заведение. Институтът е получил въпросния лиценз няколко месеца след поемането на дома, той важи за срок от 3 години. Лицензът обаче не се губи след изтичане на този срок, само се защитава – каза г-жа Стойкова.

Специално за Дарик зам.-кметът по здравеопазване и социални дейности Зейнур Чауш, заяви, че проверката, която се извършва в дом „Детелина” от комисия назначена от кмета Красимир Костов все още не е приключила. Тя допълни, че за сега ще се въздържи от коментар по темата докато не излязат окончателните резултати от проверката. Чауш, която също присъства на днешното извънредно заседание на Правна комисия уточни, че това ще стане до броени дни.