Полицията в Шумен предупреждава, че са приети сигнали за опити за телефонни измами, съобщиха от ОД на МВР.

Жители на областния град са сигнализирали, че на стационарен телефон им звънял непознат мъж, който се представял за началник на полицейското управление в града и им обяснявал, че се провежда акция, насочена срещу телефонните измамници, като молел за съдействие при залавянето им. 

Измама чрез мобилно приложение: Жена даде над 3500 лв. на мними служители на фондация във Франция

Органите на реда припомнят, че по схемата за "оказване на съдействие" основен похват, който използват телефонните измамници, е да разберат номера на мобилния телефон на потенциалната си жертва.

Това им дава възможност да блокират комуникацията на хората с близки и роднини както през стационарен, така и през мобилен телефон. Тогава започват заплахи и изнудване, докато не получат желаното.

Възможно е схемата да бъде променена, да бъдат включени в нея и други „длъжностни лица“, но във всички случаи искането на измамниците за пари и ценности остава. Съветваме гражданите да не се доверяват на телефонни обаждания на непознати, особено когато по различен предлог им искат пари, защото най-вероятно става въпрос за измама.

Нов вид ало измама: Как възрастен мъж се сдоби с кредит

По време на полицейски операции никога не се иска от гражданите съдействие чрез предоставяне на ценни вещи и парични средства. При съмнение за измама препоръката е да се звъни на близки за съвет или на телефон 112, допълват от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Мъж от Каспичан бе измамен при покупка на електрическа триколка в интернет. Шуменка даде над 3500 лева на измамници след комуникация през мобилно приложение преди десетина дни, а друга жена от града бе измамена и чрез обява за работа в социална мрежа през октомври 2023 г.

Няколко месеца по-рано от полицията предупредиха и за изпращането на фалшиви имейли от името на МВР. 
Станимир Савов, БТА