От личната му сметка са 2400 лева
Възрастен мъж от село Брегаре, община Долна Митрополия се сдоби с кредит, съобщиха от полицията.

Мъжът е подал сигнал на 19 декември. Той е заявил, че е станал жертва на измама. Обяснил е, че от 12 декември към личния си мобилен номер и впоследствие и през мобилно приложение е получил множество обаждания от различни комуникатори на мобилен оператор.

Заловиха мъж и жена за ало измама за близо 14 000 лв. в столицата

Непозната жена го е въвела в заблуждение, че след като инвестира - преведе парична сума в размер на 250 евро ще натрупа дивидент и ще придобие право за отпускане на безлихвен заем.

При проведена беседа със заявителя и преглед на хронологията по мобилната му комуникация е установено, че в хода на кореспонденцията си с лицето, мъжът е въведен в заблуждение и през мобилно приложение е изпратил снимка на личната си карта, идентификационни данни на кредитната си карта, издадена от банка в България, както и коректен пин код за мобилно приложение - "интернет банкиране".

Униформени осуетиха телефонна измама във Варна (ВИДЕО)

Изясенно е, че на 18 декември, чрез използване на предоставените лични данни, на негово име е отпуснат паричен кредит в размер на 2000 лева, който е преведен по неговата банкова сметка в банка и незабавно трансфериран, като също така, от личната му сметка е изтеглена и налична, остатъчна парична сума в размер на 2400 лева, която е преведена по сметка в друга банка в България. За случая е сезирана прокуратурата и се води разследване.

От МВР отново призовават гражданите:

Под никакъв предлог не предоставяйте лични данни по телефона или мобилни приложения. Не давайте пари или ценности на непознати, потърсили ви по телефона. Не се доверявайте на хора, които се свързват с вас. Не трябва да назовавате имена, не трябва да давате адрес, не споменавайте имена деца, внуци или други ваши близки. 

Ако получите обаждане от непознат и ви искат пари под какъвто и да е предлог веднага затворете телефона. Потърсете близките си по телефона, но само след като първо чуете сигнал „свободно“ в телефонната слушалка.

Ако не успеете да се свържете с тях веднага, не се притеснявайте. Потърсете съсед или приятел, направете опит да се обадите от неговия телефон на близък или роднина. 

Преди да предадете каквато и да е парична сума задължително се свържете с близките си! При всички случаи на измама или опит за измама позвънете на телефон 112.