Подобрява се състоянието на пострадалите в Кандахар български военни
Подобрява се състоянието на пострадалите в Кандахар български военни / Sofia Photo Agency

Значително се подобрява състоянието на тримата военнослужещи, които бяха ранени на 24 януари в Кандахар и впоследствие бяха транспортирани за лечение във ВМА, съобщиха от Министерството на отбраната.

Младши сержант Александър Христов Александров вече не е на командно дишане, контактен е, осъществява и словесен контакт, движи ръцете и краката си. Ефрейтор Йордан Петьов Петков също се възстановява бързо след направените операции, става и се движи свободно. Редник Явор Кирилов Иванов е настанен в Клиниката по пластична хирургия за допълнителни пластични и реконструктивни операции на засегнатия глезен. Четвъртият пострадал - редник Лъчезар Иванов е освободен от болницата.

Четирима български войници бяха ранени при ракетна атака срещу летище Кандахар в Афганистан на 24 януари. Летището беше обстрелвано в неделя около 19.30 ч. българско време.

Междувременно министърът на отбраната Николай Младенов беше на посещение в базата в Афганистан по време на нападението. От министерството веднага съобщиха, че той не е пострадал. Около 270 български военни охраняват и отбраняват вътрешния периметър на летището в град Кандахар.