Подадени са 22 проекта по програма” От социални помощи към заетост”
Подадени са 22 проекта по програма” От социални помощи към заетост” / netinfo

Общо 22 проекта са подадени в област Шумен по Националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост". Това стана ясно по време на заседание на Постоянната комисия по заетостта. По тях ще бъдат разкрити 354 работни места през  2012 г., а сумата за  реализиране на проектите е над 835 000 лв.

Бенефициенти по 10 от проектите са общини от област Шумен, като по тях ще бъдат създадени 284 работни места. Наетите ще извършват основно дейности свързани с почистване на улици, ремонт, благоустройство, поддръжка на дворни, паркови пространства и общински сгради, премахване на нерегламентирани сметища, предлагане на консултантски услуги в сферата на интеграция на малцинствата и социалното обслужване.

8 проекта за разкриване на 54 работни места са подали и частни фирми от областта. Дейностите, които ще се реализират от наетите са  изработка на дървени изделия, направа на PVC дограма, производство на безалкохолни напитки, промиване на кварц-каолинова суровина и почистване и смяна на ситови повърхности.

Желаещите ще бъдат наемани на работа за срок от 9 месеца до 1 година, на 6 часов работен ден.

По време на днешното заседание беше решено и неусвоени средства от община Върбица по националната програма "От социални помощи към заетост" да бъдат пренасочени към общините Смядово и Велики Преслав. На срещата беше направена оценка на подадените проектни предложения, които предстои да бъдат изпратени в Агенцията по заетостта.