Планът за разсрочено плащане задълженията на ТЕЦ  готов до края на ноември
Планът за разсрочено плащане задълженията на ТЕЦ готов до края на ноември / Дарик Шумен
Планът за разсрочено плащане задълженията на ТЕЦ готов до края на ноември
23291
Планът за разсрочено плащане задълженията на ТЕЦ готов до края на ноември
  • Планът за разсрочено плащане задълженията на ТЕЦ готов до края на ноември

До края на месец  ноември планът за разсроченото плащане на задълженията на „Топлофикация" - Шумен трябва да бъде готов. Това стана ясно днес след срещата на кмета на Шумен Красимир Костов и неговите заместници Митко Киров и Иван Йонков с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Заедно с него са били обсъдени варианти за разсроченото плащане на задълженията към „Булгаргаз". Предстои на местно ниво да се разработи изпълним вариант, каза Костов. Според шуменския градоначалник и министър Трайков в основата на проблемите стои събирането на задълженията от потребителите, сред които има частни абонати и юридически лица. Проведена е и среща с потенциалния инвеститор за „Топлофикация" за изясняване параметрите на възможните договорености. През следващата седмица с него предстоят нови разговори в Шумен, допълни Костов.

Красимир Костов и заместниците му проведоха среща и в Министерството на околната среда и водите със зам.-министър Евдокия Манева по проблемите на депото за битови отпадъци. На срещата са присъствали още шестима кметове със сходни проблеми в сметосъбирането. Потвърдено е било решението в държавния бюджет за 2010 г. да бъдат заложени средства за изграждане на втора клетка на шуменското депо. Решено е било в съкратени срокове общините от областта, които ще депонират на шуменското сметище, да подготвят документите за учредяване на Сдружение за управление на отпадъците. То трябва да бъде готово до декември и да получи подкрепата на общинските съвети, каза Костов. Новото сдружение ще гарантира изграждането на втора клетка на депото, ще изработи механизъм за депониране, ще финансира въвеждането на сепарираща линия, както и ще се грижи за набиране на средства за изграждане на трета клетка. „Срещата беше изключително успешна, срещнахме пълно разбиране от страна на министерството", коментира Костов.

Проведени са срещи и в Министерството на здравеопазването, откъдето бяха орязани над 400 000 лв. за детските ясли в Шумен. Договорено е МЗ да подготви ново искане и Министерството на финансите да предвиди тези средства в разчетите си. В четвъртък зам.-кметът по финанси на община Шумен Александър Генчев ще бъде в София за финализиране на разговорите, каза Костов.