Пчеларите от Североизтока се включват в протеста срещу опасни за пчелите пестициде
Пчеларите от Североизтока се включват в протеста срещу опасни за пчелите пестициде / dariknews.bg
Пчелари от Североизточна България ще се включат в националния протест срещу разрешението за използване на пестициди, вредни за пчелите. Той е насрочен за днес пред сградата на Министерски съвет.

Председателят на Регионалния съюз на пчеларите в Шумен Даниела Челебиева обясни, че Българската агенция по безопасност на храните е одобрила използването на неоникотиноидни пестициди, върху които до скоро е бил наложен мораториум от Европейската комисия. Самото разрешение обхваща по-голямата част от областите в страната.

Към момента държавата е позволила чрез дерогации да има ограничена и контролирана употреба на вредните за пчелите пестициди
Причина за това е била повишена популация на телен червей в Черноморските райони, но въпреки това химикалите са били използвани в цяла България, каза тя.

Пчеларят обясни, че пестицидът обърква пчелите и те губят ориентация, обяснява Челебиева. Тя допълва, че той може да бъде опасен и за хората, тъй като е канцерогенен.

До 2015 година на територията на Европейския съюз е имало действащ мораториум върху използването на неоникотиноидни пестициди, а до края на месец май Европейската комисия трябва да излезе с окончателно решение за употребата им.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.