Отложиха делото срещу Алексей Шадрин
Отложиха делото срещу Алексей Шадрин / снимка: DarikNews Юлия Христова

Шуменският окръжен съд отложи делото руския гражданин Алексей Шадрин, който бе издирван чрез Интерпол-Москва. Съдът сметна, че делото е неизяснено от фактическа страна. 40 - годишният мъж ще бъде разследван в родината си за измама, извършена в съучастие с други лица през февруари и март 1997 година в град Томск, Русия. Мъжът има свой бизнес в Шумен и е работодател на повече от 10 души. Бил е задържан в края на септември тази година.

Преди два дни Шуменската окръжна прокуратура внесе в съда искане за постановяване на мярка за неотклонение „Задържане под стража" до приключване на производството по екстрадицията на Шадрин.  Искането е депозирано по повод изпратена от Руската съдебна власт молба за екстрадиция на руския гражданин. Според руската страна въпросният Алексей Шадрин използва и името Дмитрий Шишин.

В съдебната зала днес защитниците на руския гражданин опитаха да докажат, че Шадрин и Шишин няма нищо общо помежду си и бяха категорични, че изпратените от Руската федерация документи по делото са некоректни. Според тях във въпросните документи личат редица дописвания от други лица. Бяха отправени множество искания към съда, които да установят самоличността на Шадрин и Шишин, по-голямата част от които обаче бяха отхвърлени.

В залата днес Алексей Шадрин заяви, че действията на Руската федерация са незаконни и искането за екстрадиция му цели изтезаването му и физическа разправа с него в родината му. По думите му причината е, че е отказал да работи за спецслужбите в страната си.