Откриха укрепителна стена от ранния халколит при аварийни разкопки
Откриха укрепителна стена от ранния халколит при аварийни разкопки / cнимка: Sofia Photo Agency
Част от укрепителна стена е била открита при аварийните разкопки на селищната могила край село Иваново, която бе разкопана от строителна фирма. Това заяви в интервю за Дарик Светлана Венелинова, ръководител на разкопките. Стената е облицована с дъски, които са забити между дебели около 30 см колове, вдигнати на височина между три и пет метра. Вътре е имало около 90 см пълнеж от чиста глина, а между нея има поставени дъски, каза още Венелинова. "Уникално е, че открихме тази укрепителна стена толкова добре запазена", каза тя и допълни, че вероятно "това се дължи на глината, която е послужила като един вид запечатка". Истински късмет е да намериш дърво, запазено от времето на ранния халколит, не скри Венелинова.

Не ни достигна времето за да проучим това съоръжение така както искаме, каза още Венелинова. Тя допълни, че поради тази причина ще се търсят допълнителни средства, за да продължи то през месец ноември.

При аварийните разкопки археолозите са попаднали и на жилище, което е на два етажа, то е част от селища съществували някъде около 200 години, в рамките на ранния и средния халколит, тоест от първата половина до средата на петото хилядолетие преди Христа, каза още Светлана Венелинова. В друго жилище от средния халколит са открити предмети, които имат култово предназначение. Сред тях са керамичен модел на жилище, сечива от камък, от кост и много брадви от рог.