Организират средновековен събор на Шуменската крепост
Организират средновековен събор на Шуменската крепост / netinfo

Средновековен събор "Доблест и слава" ще се проведе на 20 и 21 септември в историко-археологическия резерват „Шуменска крепост". Той се организира за втора поредна година от Регионалния исторически музей в Шумен със съдействието на регионалния клон на национално дружество „Традиция" и родолюбив комитет „Крум Страшний".

В резервата ще бъдат уредени лагер и музей на открито, а посетителите ще се запознаят със занаятите, бита, кухнята, облеклото и въоръжението на средновековните българи.

Всички желаещи ще имат възможност да стрелят с реплика на средновековен лък и да опитат да хвърлят копие. Предвидени са още демонстрации по приготвяне на храна, характерна за средните векове, тъкане на колани по техниката от VIII век „на кори", както и такива с оръжия от епохата, стрелба с лък, арбалет, пищали, бомбарди. Ще бъде открит и център за сечене на монети и медальони.

Началото на събора ще бъде поставено в 10:00 часа в събота, а в 12:00 часа ще бъдат представени всички участници.

Във второто издание на средновековния събор „Доблест и слава" в ИАР „Шуменска крепост" ще участват членове на сдружение „Авитохол" -Варна и на регионалните клонове на национално дружество „Традиция" от градовете Шумен, Добрич, Велико Търново и Велики Преслав.