Организират масово кръщене на деца в Голямата Базилика в Плиска
Организират масово кръщене на деца в Голямата Базилика в Плиска / Дарик-Шумен, архив

Масово кръщене на деца ще бъде извършено в Голямата Базилика в Плиска на 1 май. То ще започне в 10:00 часа, като за провеждането на светата литургия ще бъде построен специален параклис. Това съобщи пред журналисти Милена Недева - кмет на община Каспичан.

В 18:30 часа на големия площад пред паметника на Цар Борис I в Плиска пък ще бъде поставено началото на тържествен концерт, в който ще вземат участие Илия Луков и местни фолклорни състави. Събитието ще завърши с празнична заря.

В 9:30 часа на следващия ден патриарх Неофит ще отслужи тричасова тържествена света литургия в Голяма Базилика. Гости на събитието ще бъдат представители на всички църкви, чието покръстване е отражение на българското - украинската, руската, сръбската, полската, чешката и т.н. След приключването на литургията министър-председателят Бойко Борисов ще бъде удостоен с орден „Св. Цар Борис I Михаил", а Симеон Сакскобургготски - с орден „Св. Иван Рилски". На директора на дирекция „Вероизповедания" към Министерски съвет Емил Велинов също ще бъде връчен орден „Св. Цар Борис I Михаил".