Онколози: Диспансерът да остане самостоятелнa структура
Онколози: Диспансерът да остане самостоятелнa структура / Sofia Photo Agency

Шуменският онкологичен диспансер да запази статута си на самостоятелно лечебно заведение при предстоящата структурна реформа. Това поискаха днес онколозите на среща с областния управител Димитър Александров и депутатите от ПП ГЕРБ Ивайло Тошев и Красимир Минчев. Управителят д-р Сотир Караниколов изтъкна предимствата здравното заведение да остане обособено като самостоятелно юридическо лице. По думите му, при сегашните условия са осигурени лесен достъп до лечение на пациентите и комфортен диагностичен процес.

Начинът на формиране на издръжка, с близо 70% държавно финансиране, позволява лечебното заведение да планира дейността си и активно да работи по програми за профилактика. "В резултат на тази дейност за първи път през 2009г. 55% от новооткритите случаи на рак на млечната жлеза са в ранен стадий", каза д-р Караниколов.

На днешната среща онколозите поискаха и съдействие за финансиране на проектите на Онкологичния диспансер за изграждане на център за лъчетерапия и отделение по палеативни грижи на обща стойност близо 25 000 000. "Средствата могат да бъдат получени от европейските фондове по Програмата за модернизация на държавните и общински болници, управлявана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството", съобщи заместник-областният управител д-р Емилия Станчева, която също присъства на срещата.