Около 1/3 от служителите в Община Шумен са пенсионери, има чиновници с по 350 дни неизползван отпуск
Около 1/3 от служителите в Община Шумен са пенсионери, има чиновници с по 350 дни неизползван отпуск / Дарик-Шумен

„Тук нещата са толкова конспиративни, забулени в някаква тайна ,че се намират по един-двама души, които да знаят по нещо частично" с тези думи кметът на Шумен Любомир Христов сподели пред журналисти първите си впечатления, по време на първата си официална пресконференция, след като встъпи в длъжност. По думите му, предстои да започне ревизия на общината, като предстоят срещи с контролните органи. „Натъквам се на много неща, които аз не мога да си обясни - някои служители примерно имат отпуск от 350 дни, които не са ползвани", подчерта Христов. Той обясни, че ако някои такъв служител реши да напусне работа трябва да му се платят суми от порядъка на около 40 000 лв., които трябва да се предвидят в бюджета.

Новият кмет не даде яснота относно това какво е състоянието на общинската хазна, пояснявайки, че скоро ще бъдат оповестени подробности за това. „Смятам ,че ще успеем до края на годината да направим така, че Общината да функционира и хората да си получават заплатите редовно", отговори кметът на въпрос - какво е състоянието на хазната.

Любомир Христов обясни, че в администрацията работят 193 души и още 50, които са на граждански договор. Чиновниците в пенсионна възраст са около 60 на брой. „Да освободим някой е най-лесното нещо, но има хора които достойна са вършили работата си и го правят и сега", допълни кметът. Той каза още, че целта му е в администрацията да работят добри експерти и специалисти.

„Заплатите в Общината не са съизмерими с частния сектор, а искаме да работят специалисти. Не може обаче един юрист да го задържиш с 800 лв., един строителен инженер с 550 лв., друг е въпросът с качеството, но за да искаме от тези хора трябва да получават добро възнаграждение. Ще искаме оптимизиране на състава", коментира още Христов. Той подчерта още, че трябва да има приемственост в работата на общинските служители, като даде пример с това, че Данаил Данчев - експерт в отдела по европроекти по времето на кмета Красимир Костов ще остане на работа за няколко месеца, на граждански договор.

Любомир Христов заяви още, че всички ръководители на звена в Общината му представят отчет за свършената работа през годината и предложения за оптимизация на администрацията и подобряване на работата с граждани.

Кметът каза още, че като приоритет в работата му ще бъде довършването на дейностите по големите инфраструктурни европроекти. По думите му, нужно е и преструктуриране и подобряване на работата на общинските дружества и предприятия, като е възможно и закриването на някои от тях. „Ще искаме да промени на цялата структура, но няма как за един месец да свършим това. Нека и заместниците да навлязат в работата, за да мога да чуя и тяхното мнение", каза още Христов. По думите му, нужно е и подобряване на организацията за сметопочистването и зимното поддържане на улиците в града.

Новият градоначалник изказа недоволство от състоянието на сградата на Общината, давайки пример с необходимостта от подмяна на дограми и ремонта на санитарните помещения.