Обсъдиха проблемите на малцинствата на съвет в Шумен
Обсъдиха проблемите на малцинствата на съвет в Шумен / netinfo

Oбластен съвет по етнически и демографски въпроси се проведе днес в Шумен. Участие в него взеха представители на общините Шумен, Венец, Върбица, Смядово и др. Те направиха отчет за дейността на общинските администрации при работата си с малцинствата за първото полугодие на тази година. Според него основен проблем на малцинствата в региона е жилищното настаняване и инфраструктурата, за подобряването на която почти не се работи.

На срещата станя ясно, че вече е изготвен списък с улици в ромски квартали в Шумен, които се нуждаят от ремонт. Най-вероятно до месец септември около 60% от дейностите по ремонтите ще бъдат приключени.

По време на съвета, представител на РИО – Шумен припомни, че от миналата година към МОН работи Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. В него се приемат проекти, изготвени от училища, общини и НПО, свързани с интеграцията на децата и учениците. Проекти ще се приемат до края на месец август тази година, като най-малката субсидия, с която ще се спонсорират училищата е между 7500 и 10 000 лв.