/ Деян Герговски
Пещера „Бисерна“ вече е затворена за посещение, съобщиха от ПП "Шуменско плато". 

Отварят пещера ''Бисерна'' в понеделник (СНИМКИ)

Ограничението е въведено заради започващия размножителен период на пещерните обитатели - прилепите. До август месец те ще отглеждат своите малки и присъствието на хора в пещерата ще попречи на развитието на поколението.

Всяка двойка има само по едно малко на година. Припомняме, че пещера „Бисерна“ е защитено местообитание на прилепи, като в нея се срещат 14 вида. Очакват се специалисти от БАН да направят проучване как е повлияло човешкото присъствие през април и май върху прилепните колонии.

Земеделското министерство ще ремонтира пътя до пещера "Бисерна"

Близо 960 души разгледаха пещера "Бисерна" от отварянето й за посещение на 8 април. „Интересът беше огромен, всеки работен ден служителите на Природен парк “Шуменско плато“ посрещаха групи“, отбеляза директорът на Парка Васил Василев. Пещерните образувания разгледаха посетители от страната и чужбина - от Великобритания, Франция, Аржентина и Германия. Пещерата ще отвори отново за туристи през август месец.

Ръководството на Природен парк "Шуменско плато" обмисля да облекчи режима на достъп до природната забележителност и освен в работни дни да има посещения и през почивните дни. Задължително обаче всички желаещи да видят „Бисерна“ трябва предварително да се запишат в дирекцията на Парка. За влизане в пещерата се сформират групи от не по-малко от 8 души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.