Нива от 4 дка изчезнала по време на изграждането на околовръстния път на Попово
Нива от 4 дка изчезнала по време на изграждането на околовръстния път на Попово / DarikNews.bg, архив

Жалба за изчезнала нива от 4 дка по време на изграждането на околовръстния път на град Попово внесъл в приемната на областния управител на Търговище Емел Расимова потърпевш гражданин. Той поискал среща заради казуса със собствеността си, която се оказала липсваща на кадастралната карта. Проблемът възникнал, когато мъжът решил да прехвърли имотите на сина си. Незабавна проверка установила, че нивата наистина е изчезнала при изготвянето на картата. Това е станало далеч преди отчуждаването на земите за околовръстния път, въпреки че семейството получавало за нея рента без прекъсване от години. По скиците са оцелели към 900 кв. от имота, които пък се оказали актувани, като общински. В същото време гражданинът доказва с документи, че притежава изчезналия от картите имот, който е до околовръстния път.

Областната администрация е взела решение да набави всички нужни документи на потърпевшия, за да може да бъде заведено дело и имотът да бъде възстановен по съдебен ред, каквато е единствената възможна процедура.

В приемната на г-жа Расимова са постъпили общо 4 сигнала от жители на общините Попово и Търговище, съобщават от администрацията.

Пенсионерски клуб от Попово потърсил съдействие за осигуряване на средства за ремонт на помещенията, които ползва. В случая се касае за държавна собственост, която е отдадена под наем на местната община. Според сключения договор, наемателят на имота се задължава да извършва ремонтите в него, поясни г-жа Расимова. Тя допълни, че областната управа не разполага със свой бюджет с капиталова програма, която може да финансира подобни дейности, въпреки че личното й желание е да се подпомага дейността на клубовете в областта.

В приемната постъпил и сигнал за увредена техника при пожара на бракуваната барака в двора на бившата сграда на МВР в центъра на Търговище. С жалбата ще се заемат юристите на администрацията. Областната управа изчаква официално разрешение от Районна прокуратура – Търговище за разчистване на останките от пожара, тъй като процесуално-следствените действия не са приключили и премахването на изгорелите части все още не е възможно.