Личен архив
Личен архив / netinfo
Младата състезателка на шахматен клуб „Шумен 05“ Нона Мирчева спечели право на участие на световно първенство, в дисциплината класически шах. Нона постигна това право с изключително добро представяне на състезанията през годината и спечеленото първо място на Държавното първенство в Пловдив в класическия шах до 18 години. Световното първенство тази година ще се проведе през есента в Уругвай, а Нона е първият шуменец от поне 15 години, спечелил правo на участие на най-престижния международен шахматен форум. Освен това младата и талантлива шахматистка може да участва и на европейските финали през годината, които ще се проведат в Румъния.

Участието на Световното първенство на млада шуменка обаче не е сигурно – Клуб „Шумен 05“ не разполага с достатъчно голям бюджет, който да обезпечи разходите на Нона и личния й треньор Атанас Димитров за Уругвай.Българската шахматна федерация също е в затруднено положение и няма как да подкрепи младия талант от Шумен. Нужната сума е около 5 000 лева. От ръководството на клуба потърсиха и съдействието на Община Шумен, като за целта поискаха целево финансиране в размер на 5 000 лв. Докладната записка вече е входирана в администрацията, а шахматистите очакват бърз отговор.  Ако средствата не бъдат отпуснати от общинското ръководство шахматистите ще бъдат изправени пред риска Нона да не може да вземе участие на световните финали.

Личен архив
netinfo


Клубът разчита и на подкрепа от шуменската общественост, за да може младият талант да представи Шумен и България в Южна Америка Нона е пределно амбицирана да продължи да се занимава с любимия си спорт, като казва, че за първи път сяда пред черно бялата дъска преди десетина години. „Това е мисловна игра, а аз обожавам да мисля и да разсъждавам. Шахът те научава да предвиждаш ходове в бъдещето, а това е и много полезно в живота. Като дете не осъзнаваш, че шаха може да те промени по такъв начин, в началото е само играта, но след това става нещо по-голямо“, споделя Нона Мирчева, която печели медал още в първото си официално състезания. Тя допълва, че желае изключително много да има възможността да участва на първенството в Уругвай.

Атанас Димитров - личният треньор на Нона споделя, че тя в действителност е талантлива и отдадена на шахмата.  По думите му, спечеленото право на участие на световните финали е голям престиж за Шумен. „Организацията е трудна, има проблем с лиценза на федерацията ни, а и финансовия въпрос е сериозен“, споделя Димитров.

Личен архив
netinfo


Желаещите да подкрепят Нона Мирчева и тя да може да участва на Световното шахматно първенство в Уругвай в началото на септември могат да сторят това дарявайки средства на  банковата сметка на шахматния клуб „Шумен 05“ -  ПИБ АД

IBAN BG41FINV91502016973447