Майцеубиец обжалва 30-годишната си присъда  

30 години затвор получи шуменец убил майка си
30 години затвор получи шуменец убил майка си
Сподели във Facebook
Радослав Златев, признат за виновен от Шуменския окръжен съд (ОС-Шумен) затова, че преди близо година и половина в Шумен убил по особено мъчителен начин и с особена жестокост родната си майка, обжалва днес пред Апелативен съд - Варна присъденото наказание в размер на 30 години затвор.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че в края на януари тази година, при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, първата съдебна инстанция наложи „доживотен затвор“ на 25 годишния Радослав. ОС-Шумен е редуцирал наказанието до максималния размер, предвиден по тази процедура – 30 години лишаване от свобода при първоначален “строг” режим.

30 години затвор получи шуменец, убил майка си

Драмата в шуменското семейство се разиграла в обедните часове на 2 декември 2015 година, когато съвсем невинен жест на майка му Еленка отключил невиждана агресия у Радослав. С нож, закупен от ловно-рибарски магазин той пробол майка си в областта на шията и се опитал да й пререже гърлото.

50 годишната жена направила усилия да се отърве от нападателя, но здраво сложения мъж продължил да пробожда майка си – брутално, с необяснима жестокост и многократно в областта на корема и гърдите. Пострадалата успяла да избяга и дори стигнала пред входа на блока. Радослав обаче я застигнал, спънал я с крак и яростно продължил да нанася удари с ножа. Рязал майка си в областта на шията, докато тя спряла да мърда. Свидетели се обадили в полицията и много скоро след това Златев бил задържан.

24-годишен шуменец закла майка си

Експертизата установила множество удари по жизненоважни части по тялото на пострадалата, а непосредствената причина за смъртта й била острата кръвозагуба, в резултат на двустранното прерязване на шията. Еленка е изпитвала изключителни болки и страдания и е умряла по особено мъчителен начин. Друго експертно заключение посочило, че Радослав е психически здрав и не бил повлиян от алкохол или други психоактивни вещества.

24годишен шуменец закла майка си


В жалбата си пред втората съдебна инстанция подсъдимият моли съда да намали наказанието, като отчете младата му възраст и чистото съдебно минало. Представителят на прокуратурата обаче намира, че наказанието е справедливо, особено след като Радослав се е възползвал от привилегията на съкратеното съдебно следствие и то за изключително тежко престъпление – умишленото убийство на родната му майка, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30 дневен срок.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.