/ Община Шумен
Кметът на община Шумен Любомир Христов се срещна днес с Ролан Питон, ръководител на Швейцарския офис за сътрудничество към Посолството на Швейцария в България и с ръководители на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.

Заедно с представители на централното координационно звено по Българо-швейцарската програма делегацията е на посещение в Шумен в рамките на годишната среща по програмите на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Интегрираният проект за насърчаване на социалното включване на ромите и други уязвими групи – „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” е един от проектите, по които Община Шумен работи. 

Той стартира през октомври, 2016 г. и се очаква да приключи през април, 2019 г. Общата му стойност е 723 656 лв., като 533 682 лв. е швейцарското съфинансиране и се реализира по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), която подпомага социалното включване на роми и други уязвими групи в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори по проекта на Община Шумен са Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”, Детска градина „Пролетна дъга”, Основно училище „Хр.Ботев” – с. Ивански, ДКЦ 1 и СКЦ.

Делегацията е на посещение в Шумен в рамките на годишната среща по програмите на Българо-швейцарската програма за сътрудничество
Община Шумен


Кметът Любомир Христов посочи, че образованието е приоритет в работата на неговия екип и благодари на швейцарската страна за подкрепата, която оказва на българските общини за подобряване условията на живот, за осигуряване на по-добър достъп до образование, здравеопазване и социалната интеграция на хората от уязвимите групи. Основната цел на проекта е да даде равен старт на рисковите групи. Щастливи сме, че усилията за приобщаване на ромската общност вече дават резултати и вие ще го видите на място при посещението ви в детската градина „Пролетна дъга“, в училищата и здравната служба на с. Ивански.

Учителите и родителите на децата са мотивирани, защото са убедени, че образованието е задължително условие за успешната реализация на техните деца. От името на швейцарската страна ръководителят на офиса за сътрудничество към Посолството на Швейцария в България Ролан Питон изрази задоволство от напредъка по проекта, който по неговите думи е представителен за България, защото дейностите по него вървят успешно. Ролан Питон изрази надеждата, че добрата съвместна работа с Община Шумен ще продължи. Програмата на швейцарската делегация продължава с посещение в ДГ „Пролетна дъга“, ОУ „Хр. Ботев“ и здравната служба в с. Ивански.
 

Делегацията е на посещение в Шумен в рамките на годишната среща по програмите на Българо-швейцарската програма за сътрудничество
Община Шумен


Освен с проекта на Община Шумен по Програма ЗОВ делегацията от Швейцария ще се запознае на място с напредъка по друг проект в Общината, изпълняван с швейцарско финансиране – въвеждането на система за разделно събиране и изхвърляне на опасни битови отпадъци. Пет общини, включително Шумен трябва да изградят центрове за събиране и временно съхраняване на опасни битови отпадъци.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари