Любомир Христов се срещна с ръководители на Българо-швейцарската програма за сътрудничество

Кметът Любомир Христов се срещна по-рано днес с Ирина Файон, ръководител на програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи „Здраве и образование за всички“ и с Герасим Герасимов, програмен директор към швейцарското посолство у нас.

Заедно със служители на Министерския съвет и представители на централното координационно звено по Българо-швейцарската програма за сътрудничество г-жа Файон и г-н Герасимов са на работно посещение в Шумен във връзка с изпълнението на дейностите по проекта на общината „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция” и проекта за изграждане на голям общински център за събиране и временно съхраняване на опасните битови отпадъци от домакинствата.

Община Шумен

Интегрират шуменски роми с швейцарско финансиране

По времена срещата кметът на Шумен благодари на гостите за помощта, която швейцарската страна оказва на общините за интегриране на ромите, за привличане и задържане на децата в детската градина, за подкрепата на семействата, за да продължат образованието на децата си и за обновяване на базата, в която те се обучават.

Според Любомир Христов това е едно от важните неща, които задържат децата в системата, а по-добрите условия и грижата за тях им мотивират семействата. Във връзка с проекта за съхранение на опасните отпадъци Любомир Христов увери гостите, че администрацията съвместно с ПУДООС и Министерството на екологията вече е подготвила необходимата проектна документация за изграждане на такъв център.

Той сподели, че при посещението си в Цюрих е бил впечатлен от начина, по който е организирана тази дейност в Швейцария, и се надява, че с помощта на програмата и българските общини ще могат да приложат добрите практики у нас, а в последствие и да ги развият.

По думите на г-жа Ирина Файон строителните дейности по проекта „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”  вървят по план, дори по-бързо от планираното. Тя благодари на общината за съдействието, което екипът по програмата получава.

Община Шумен

Докъде стигна интеграцията на роми с швейцарски средства?

В Шумен предстои официално посещение през месец март. По думите на програмния директор към швейцарското посолство у нас г-н Герасим Герасимов изборът на Шумен не е случаен, защото тук се реализират проекти в две от направленията, по които работи Българо-швейцарската програма за сътрудничество – интеграция на хората от уязвимите групи и екология.

По време на посещението си днес в Шумен гостите ще проследят на място какъв е напредъкът по изпълняваните строително-ремонтни дейности в ДГ “Пролетна дъга”, в ОУ “Хр. Ботев” в село Ивански и изграждане на необходимите комуникации връзки на мястото, където ще се изгражда общинският център за опасни битови отпадъци.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари