/ dariknews.bg, Деян Герговски
С атрактивно светлинно шоу с много визуални ефекти ще бъде отбелязана 40-годишнината от откриването на Мемориалния комплекс "Създатели на българската държава", съобщи зам.-кметът по образование и култура на Община Шумен Найден Косев.


Паметник "Създатели на българската държава"
Деян Герговски


Тържественото честване на годишнината ще се състои на разположения на Шуменското плато мемориален комплекс на 26 ноември, от 17.00 часа. Светлинното шоу ще бъде поднесено на публиката така, че да се вижда от целия град, а не само от посетителите на паметника.

Най-големият паметник в България става на 38 години: Интересни факти и история (СНИМКИ)

Ще бъде представен и спектакълът "От тука започва България" на местния клуб "Традиция" в който ще се включат и представители на други патриотични организации. Ще се използва и мощна озвучителна техника, за да могат да бъдат съпричастни с тържеството и хората, които не са на паметника, отбеляза Косев.

Паметник "Създатели на българската държава"
Деян Герговски


Община Шумен издири възможно всички, които са участвали в идейното развитие, в техническото проектиране, в строителството на паметника, както и част от множеството хората, които са се включили в изграждането на комплекса със своя доброволен труд, за да ги поздравим с наши писма и да ги поканим да участват на честването на 26 ноември, каза Косев.


"Поканихме над 30 човека, които открихме. От тях 11 вече са потвърдили, че ще присъстват", уточни той. По думите му до паметника и обратно до града на 26 ноември ще се движат два автобуса. Началната им спирка ще е сградата на общинската администрация. Всички желаещи да присъстват на светлинното шоу ще могат да пътуват с организирания от общината транспорт до мемориалния комплекс, между 16.00 и 17.00 часа. След края на светлинното шоу, автобусите ще направят по още два курса - от паметника до сградата на местната администрация.

Едно щастлива вест, която получил майстор на мозайка
Деян Герговски


Мемориалният комплекс "Създатели на българската държава", представящ най-важните моменти от българската история от 7-ми до 10-ти век, е най-големият паметник на Балканския полуостров с мозайка на открито и е уникален с това, че представя историята на страната ни чрез архитектура, мозайка, скулптура и епиграфска символика.

Той е открит по случай 1300 години от създаването на българската държава на 28 ноември 1981 г.

Едно щастлива вест, която получил майстор на мозайка
Деян Герговски


Над 2,4 млн. са регистрираните туристи, закупили билет и ползвали беседите на екскурзоводите на комплекса за 40 години. От началото на годината до сега са регистрирани още около 18 000 посетители, от които над 3000 са чужденците.

Община Шумен за пореден път кандидатства за годишните награди на Министерството на туризма, сега - с Мемориалния комплекс "Създатели на българската държава".

Паметник "Създатели на българската държава"
Деян Герговски


Кандидатстваме в категориите за туристическа дестинация "Земята на първите" и "Туристическа община за 2021 г", съобщи на пресконференцията Миглена Маринова - директор на Общинското предприятие "Туризъм, публични прояви и атракции". Тя допълни, че на страницата на Туристическия информационен център в Шумен в една от социалните мрежи са публикувани и линкове на които може да се гласува, а мемориалния комплекс ще бъде рекламиран и на различни туристически борси.