Окръжна прокуратура Шумен
Окръжна прокуратура Шумен / dariknews.bg
Престъпниците първоначално набелязали друго жилище, но сменили плана в движение

Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд опасните рецидивисти Радослав Ив. и Стефан М. и непълнолетния им съучастник – 17-годишния Станимир Сл. за грабеж, придружен с тежка или средна повреда и проникване в чуждо жилище нощем. Това съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

На 3 януари 2017 г. тримата решили да влязат в дома на възрастна жена, за която Радослав и Стефан имали информация, че държи в дома си значителна сума пари и злато. Предложили участие и на непълнолетния Станимир, който приел, за да си набави средства.

Пред нароченото за проникване жилище обаче преценили, че има риск да бъдат заловени, и се насочили към дом на ул. „Шуменска крепост“. По информация на Стефан М. в къщата живеела възрастна жена с няколко болни момичета. Когато влезли в двора на имота, открили стълба, с която успели да проникнат на терасата на втория етаж. Вратата се оказала незаключена и тримата влезли на втория етаж.
 

Жилището на ул. Шуменска крепост
dariknews.bg

Стефан намерил дървена тояга в коридора на жилището, обитавано от четири жени, и накити, които Радослав взел. Шумът от действията им накарал възрастната жена да излезе от стаята и да провери какво се случва. Тя била посрещната с удари по тялото и главата с дървената тояга, както и с ритници. На помощ на роднината си се притекла нейна близка, която била съборена на земята с удари по лицето. В стаята останали дъщерите на една от пострадалите жени, които били парализирани от страх от вида на тримата нападатели.

Като не намерили ценни вещи, нападателите взели мобилен телефон със СИМ-карта и напуснали дома.

Рецидивисти пребиха жени заради телефон и накити за 30 лева

Съдебномедицинската експертиза на двете пострадали жени установила множество травматични увреждания, счупени носни кости и челюст, фрактура на скулната дъга, контузия на мозъка, хематоми. По лицето на едната пребита жена съдебните медици открили отпечатък от подметката на обувката на един от нападателите.

24-годишният Радослав Ив. е осъждан 5 пъти. Последната си присъда е изтърпял на 19 май 2016 г. Съучастникът му – 20-годишният Стефан М., е излязъл от затвора на 15 юни 2016 год. и е осъждан 9 пъти. Непълнолетният е криминално проявен, макар да не е осъждан.

Предстои делото срещу тримата извършители на грабежа да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.