Изпращат експерти за джамията “Ибрахим паша”
Изпращат експерти за джамията “Ибрахим паша” / netinfo

Експерти от Министерството на културата пристигат в Разград, за да проверят какви мерки могат да се вземат за укрепване на пропуканата фасада на джамията “Магбул Ибрахим паша”. Това съобщи депутатът д-р Нигяр Сахлим. Разпореждането на министър Стефан Данилов е издадено след среща с него на четиримата разградски депутати от ДПС.

Необходими са спешни мерки за укрепване на пропуканата фасада на разградската джамия”Макбул Ибрахим паша” – алармирали културния министър четиримата депутати от ДПС-Разград.

На срещата със Стефан Данаилов бил представен констативен протокол, изготвен преди по-малко от месец от комисия, назначена от областния управител Наско Анастасов. Според документа, по паметника на културата има хоризонтални и вертикални пропуквания.

За реставрацията на джамията, по междуправителствено споразумение, 400 000 долара отпусна Република Турция. Парите обаче не са преведени заради несъгласие на експерти от южната ни съседка с проекта, изготвен от българска страна. В момента се извършва препроектиране, съобразено с мюсюлманските традиции – съобщи депутатът д-р Нигяр Сахлим. Първоначалната идея предвиждала пред входа на джамията поставяне на метална конструкция, в съответствие с нормите на исляма ще бъде запазена каменната стена.

Междувременно Министерството на културата ще предприеме спешни мерки за укрепване на конструкцията – уверил Стефан Данаилов. Тази седмица експерти от ведомството пристигат в Разград, за да определят какви действия да бъдат предприети – обясни д-р Сахлим.