Издирват четирима свидетели по делото срещу бившия кмет на Н. пазар
Издирват четирима свидетели по делото срещу бившия кмет на Н. пазар / Дарик Шумен, Юлия Христова

Шуменският окръжен съд отложи за месец април делото срещу бившия кмет на Нови пазар Румен Панайотов, инж. Станимир Станев и 41-годишния Георги Митев от с. Слънчево. То е за източване на над 406 000 лв., с които държавата е била ощетена в периода 2005/2006 година. Обвинението срещу Митев е за документна измама, в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Същото е обвинението и срещу инженер Станимир Станев. Бившият кмет на Нови пазар Румен Панайотов е обвинен за престъпление по служба и за документно престъпление.

По време на днешното съдебно заседание бяха разпитани няколко свидетели, сред които и бившия зам.-кмет по финанси на община Нови пазар. Защитниците на тримата обвиняеми поискаха за разпит да бъдат призовани четирима свидетели, един от които е обявен за общодържавно издирване. Другите трима също бяха обявени за издирване и след като бъдат установени адресите им, предстои връчване на призовките. На следващото съдебно заседание се предвижда изслушването на вещите лица по случая.

След обилните дъждове и наводненията в община Нови пазар през 2005 г.  се е наложило възстановяването на 26 инфраструктурни обекта. Те се намират както в град Нови пазар, така и в няколко села от общината. Според обвинението, след констатиране на значителни материални щети, установени от общинска комисия, за възстановяването им са били отпускани различни суми от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към Министерски съвет. Разследването показа, че за 20 от обектите са извършени злоупотреби. Отпуснатите за тях средствата са били усвоени, но без да бъдат извършвани изцяло всички аварийно - възстановителни работи.