Групата е изработвала дипломи по желание на клиента.
Групата е изработвала дипломи по желание на клиента. / ОДМВР-Шумен
Хванаха фалшификатори на дипломи
100105
Хванаха фалшификатори на дипломи
  • Хванаха фалшификатори на дипломи
Фалшификатори на дипломи за средно и висше образование разкриха шуменските криминалисти. Става дума за осем души между 17 и 48 години. Тартор на групата е 19-годишен ученик, посочи на пресконференция в полицията директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен старши комисар Ялчън Расим.

По време на разследването е станало ясно, че 60 човека са си поръчали дипломи от тази група.

Дарик
Dariknews.bg


Потенциалните клиенти са се свързвали с фалшификаторите чрез обява, а измамниците обяснявали, че имат лоби в МОН и убеждавали желаещите, че документите са истински. 

Групата е изработвала дипломи по желание на клиента.
ОДМВР-Шумен


Между 1500-1800 лева е струвала дипломата за средно образование, а тази за висше е близо 2500 лева. 

61-годишна опита да измами шуменец при сделка с кола

Поръчителите, около 60 лица от цялата страна, пращали снимка и лични данни. Получавали документа в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж. При проведените оперативни действия било изяснено, че от престъпната дейност била реализирана значителна „печалба“ - около 100 000 лева.

Групата е изработвала дипломи по желание на клиента.
ОДМВР-Шумен

Сред дипломите има такива за строителство, право, финанси. Използвани са ВУЗ-ове от цялата страна, но без местния Шуменски университет.

За изясняване на причасността към незаконната дейност са задържани и разпитани осем местни жители. Извършено е претърсване в частни имоти в Шумен и още три града в страната.

Групата е изработвала дипломи по желание на клиента.
ОДМВР-Шумен

В един от имотите е намерена и иззета компютърна, сканираща и печатна техника, множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи.

В друго жилище, обитавано от 47-годишен криминално проявен с хазартна дейност и кражби и 17-годишния му син е намерена неистинска лична карта, ползвана за пращане на документи и получаване на парична сума от наложен платеж. Открити били и 42 грама канабис. От останалите адреси са иззети преносими компютри, мобилни апарати.

Групата е изработвала дипломи по желание на клиента.
ОДМВР-Шумен

Задържани и разпитани по случая са осем души, единият от които непълнолетен 17-годишен шуменец. Фалшификаторите първоначално са задържани, след което са освободени под парична гаранция, каза прокурор Соня Александрова. Привлечени са като обвиняеми.

При последвали действия от територията на страната са иззети над 30 дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистински документи за завършено образование. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.