Хванах двама братя с богато криминално досие в момент на кражба на кабели
Хванах двама братя с богато криминално досие в момент на кражба на кабели / netinfo

Двама братя от Девня, са заловени в момент на кражба на кабел вчера, информират от ОД на МВР-Шумен. При обход в местността „Боаза" до село Могила, полицейски служители забелязали четирима мъже, които като видели униформените побягнали да се крият в гората. Полицаите приближили към мястото и видели, че има приготвен нарязан кабел тип „ТЗБ", както и кирка, лопата, чук и ножовка. Дължината на кабела, собственост на телекомуникационна фирма е  44 метра.В непосредствена близост имало и паркиран автомобил "Форд Фиеста" с варненска регистрация.

Малко по-късно след действия на полицията, укриващите се в гората братя -  27-годишен, по прякор „Балета"  и 26-годишен мъж са задържани за срок от 24 часа в Районно управление "Полиция"- Нови пазар. Самоличността на другите двама мъже, които побягнали е установена и в момента се издирват.

Двамата братя са известни на органите на реда с множество кражби. Криминалното досие на „Балета" започва през 2001 г. Две години по-късно извършва кражба от ж.п. гара и от гроб. През 2004 г. е извършител на 11 криминални деяния между които кражби на кабели, цветни метали и лъжесвидетелстване. В досието му има още взломни кражби от ж.п гара, подбуда към лъжесвидетелстване и кражба на лек автомобил „ВАЗ". През 2008 година е установяван два пъти да шофира след употреба на алкохол и веднъж без книжка, същата година е извършил измама. Следващата година  е извършител на кражба на цветни метали, отново е установяван да шофира без книжка и след употреба на алкохол. През 2010 година „Балета" е автор на три взломни кражби от къщи, на една от училище, установяван е да шофира без свидетелство за управление на моторно превозно средство. Има наложени 12 присъди. Предсрочно е освободен от затвора на 27-ми април тази година, където е излежавал присъда за обсебване. 

Полицейската справка показва, че брат му започва криминалното си досие през 2002 г. с кражба на алуминий. Същата година е извършител на друга кражба на метал. През 2003 г. извършва кражба от гроб с брат си. Автор е на 11 криминални деяния, между които взломни кражби, кражби на метал от ж.п гара, установяван е да управлява автомобил след употреба на алкохол, има регистрация за унищожаване и подбуда към лъжесвидетелстване, нанесъл е телесна повреда по хулиганска подбуда. През 2007 г. има отвличане. През 2010 г. взломни кражби, между които в училище, хващан е и два пъти да шофира без свидетелство за управление на МПС. Има наложени 8 присъди. Миналата година е осъден ефективно за две години лишаване от свобода за обсебване. Предсрочно е освободен от затвора на 14 септември тази година.