Фестивал на любителските исторически филми в Шумен
Фестивал на любителските исторически филми в Шумен / снимка: Юлия Христова
От 17 до 19 октомври ще се проведе 4 международен (40 национален) фестивал на любителите на исторически филми „Мадарски конник”. Той е най – продължително действащия кинолюбителски конкурс в България, каза на пресконференция днес Нико Майеров от кино клуб „Мадарски конник”. Организатори са община Шумен, които са отпуснали 20 000 лв., читалище „Добри Войников” и Регионалният исторически музей (РИМ).

Общият брой на филмите, които ще се прожектират по време на фестивала е около 80, като 23 от тях са чуждестранни. Международните участници са 7 от Молдова, Македония, Израел,Чехия и други. Времетраенето на един филм не трябва да надвишава 15 минути.

„Тазгодишното издание се радва на голям интерес от страна на участници, дори след изтичането на сроковете за регистрация се наложи да вмъкнем още няколко ленти”, каза още г-н Майеров.

Всички филми ще получат диплом за участие, победителите ще получат плакети и грамоти. Победителят ще бъде обявен в съботната вечер от авторитетно жури, чийто председател ще е зам. – министъра на културата Иван Токаджиев.