Забраниха ползването на сърцето на Шопен за ДНК-анализ
Забраниха ползването на сърцето на Шопен за ДНК-анализ / снимка: www.en.wikipedia.org
В последния ден от месец март Симфониета – Шумен ще изнесе концерт, посветен на „най-нежния поет на пианото“ полския композитор Фредерик Шопен. Под пъргавите пръсти на Рада Чомакова и Антонина Бонева ще прозвучат двата клавирни концерта от гениалния пианист и композитор Шопен, а също така и игривия „Полонез“. Диригент на концерта ще бъде Станислав Ушев. По традиция, с настъпването на пролетта, концертите на Симфониета – Шумен ще започват от 19,05 часа в концертна зала „проф. Венета Вичева“.

Рада Чомакова завършва Музикалната Академия и майсторски клас в София в класа по пиано на проф. Люба Обретенова. В Музикалното училище в гр. Бургас работи като преподавател от 1970 г. Нейните ученици са носители на повече от 200 награди на наши и международни конкурси. Много от тях се реализират успешно като пeдaгози и концертанти в България и чужбина.

Антонина Бонева е родена във фамилията на известни български музиканти. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. По-късно специализира в Кралската Консерватория в Антверпен в класа на проф. Фредерик Геверс. Участвала е в престижни Майсторски курсове за усъвършенстване в Италия, Франция и Германия, провеждани от пианистите Алдо Чиколини, Серджо Пертикароли, Ивон Лефебюр, Владо Перлемитер, Родолфо Капорали, Иво Мачек.