Две глоби по 1 000 лв. издаде РИОСВ-Шумен
Две глоби по 1 000 лв. издаде РИОСВ-Шумен / netinfo
РИОСВ - Шумен глоби с 1 000 лв. фирма от Попово заради липса на отчетност по отпадъците. В продължение на три години дружеството не е попълвало необходимите данни в отчетните документи - установиха експертите на РИОСВ Шумен. Задължението е регламентирано със Закона за управление на отпадъците.

При проверка във връзка с издаване на разрешително за дейности с излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, бе установено, че дейности се извършват преди да е приключила процедурата по издаването. Нарушителят, чието производство се намира в Каспичан, е санкциониран с 1 000 лв. по Закона за опазване на околната среда.

Общо през юни са извършени 133 проверки в Шуменска и Търговищка област по спазване на екологичното законодателство. Съставени са 12 акта, издадени са 12 наказателни постановления на обща стойност 3050 лв. По-голяма част от глобите са за билкозаготвители. Основните нарушения са липса на отчетност и бране на липов цвят преди фазата на цъфтеж. Санкционирани са и двама собственици на билкозаготвителни пунктове, които работят без да са уведомили РИОСВ за дейността си. Нерегламентирано изкупуване е било извършвано в селата Обител и Българаново, община Омуртаг.