Две фирми ще чистят Шумен от 23 юли
Две фирми ще чистят Шумен от 23 юли / netinfo

ЕКОМАКС ООД и РТК ООД са класирани за изпълнение на обществената поръчка с предмет: „Събиране и транспортиране на смесени битови отпадъци, почистване и поддържане на улици, снегопочистване, опесъчаване и зимно поддържане на улици и места за обществено ползване на територията на гр. Шумен и кварталите Дивдядово, Макак и Мътница".

Изборът беше направен чрез провеждане на процедура по договаряне без предварително обявление на обществена поръчка за две обособени позиции. За обособена позиция №1 Район Север беше класирана на първо място ЕКОМАКС ООД, Шумен, за обособена позиция № 2 Район Юг - РТК ООД, Елин Пелин съобщи председателят на комисията за провеждане на процедурата Цвета Николова, ст. юрисконсулт ЗОП в Община Шумен.

Оферти депозираха три фирми, като жребият определи първи да участват в договарянето РТК ООД с представител Николай Илиев - управител на дружеството. Втори, според поредността на жребия - ЕКОМАКС ООД, с управител Христиан Христов. Трети АСТОН СЕРВИЗ ШУМЕН ДЗЗД с управител Георги Георгиев. Комисията единодушно реши да допусне за оценка офертите и на трите фирми, поканени да вземат участие в обявената процедура.

ЕКОМАКС ООД, Шумен участва и по двете обособени позиции, но още в началото на събеседването беше уточнено, че ще бъде сключен договор само по едната от тях. От фирмата заявяват, че няма да използват подизпълнител/и на дейностите по снегопочистване през зимния период. Към момента на участие в процедурата работят с техника под наем, но ако бъдат избрани за изпълнител, имат възможност да закупят собствена. Разполагат с имот на територията на Шумен в индустриалната зона. В района на общината работят близо 50 души, но от дружеството заявяват, че ще наемат още работници от Титан - БКС. Имат готовност да осигурят посочения в покана брой контейнери - най-малко 500 тип „бобър" и 20 контейнера с обем 4 куб.м.. Разполагат с необходимата техника и оборудване за започване на сметосъбирането и извозването на смесените отпадъци веднага след сключване на договора.

ЕКОМАКС е частно търговско дружество, специализирано в управление на отпадъците и екологичния инженеринг. Фирмата работи успешно на вътрешния и на международния пазар от 2005 година. До момента са изпълнявали сходни с предмета на обществената поръчка дейности на територията на община Смядово, община Търговище, община Раднево, община Стара Загора, община Бургас и др.

РТК ООД, гр. Елин Пелин, кандидатства само за обособена позиция №2 Район Юг. По време на договарянето стана ясно, че фирмата няма да използва подизпълнител/и при изпълнението на дейностите по снегопочистване през зимния период. Разполагат със собствена и наета техника и оборудване, при необходимост ще наемат допълнително.

Дружеството разполага с материално-техническа база под наем в индустриалната зона на Шумен. В момента има 10 работници, но ръководството изразява готовност до 23 юли да бъдат наети още хора, включително и от фирмата концесионер. Очакванията са общият им брой да достигне до 40 човека. Фирмата има готовност веднага да осигури посочения в поканата брой контейнери / най-малко 500 тип „бобър" и 20 контейнера с обем 4 куб.м. /, необходимата техника и оборудване за започване на дейността. Предложените общи стойности не надвишават посочения от възложителя максимален финансов ресурс - 1 250 000 лева без ДДС за обособена позиция. Общо 2 500 000 лв. без ДДС за цялата поръчка.

Фирмата е със седалище в град Елин Пелин. Има опит в сметосъбирането, сметоизвозването, третирането на битови отпадъци и поддържане на депа за твърди битови отпадъци. Извършва ръчно и машинно метене и зимно почистване. Извършва различни видове дейности на територията на цялата страна.

Докладът от работата на комисията е представен на възложителя за утвърждаване. Срокът за издаване на решението за определяне на изпълнители е 10 дни, след което могат да бъдат сключени договорите за изпълнение на поръчката.