Доростолският митрополит Амвросий е новият наместник на Варненската и Великопреславска епархия
Доростолският митрополит Амвросий е новият наместник на Варненската и Великопреславска епархия / netinfo

Доростолският митрополит Амвросий е новият наместник на Варненската и Великопреславска епархия. Това каза пред журналисти пловдивският митрополит Николай на излизане от Синодалната палата.

На днешното си извънредно заседание Светият Синод трябваше да избере нов наместник на Варненската епархия на мястото на Врачанския митрополит Калиник. Срещу неговия избор несъгласие изразиха варненски свещеници след погребението на 11 юли на Варненския митрополит Кирил. Тогава те поискаха Синодът да определи за нов наместник между доростолския митрополит Амвросий и Ловчанския митрополит Гавриил, посочва БТА.

Преди заседанието Ловчанският митрополит Гавриил заяви, че не знае какви са съображенията на свещениците от Варна „да не искат" Врачанския митрополит Калиник за наместник на Варненската и Великопреславска епархия, но те са изявили волята си и явно, че патриарх Неофит се е съобразил с нея.

Варненските свещеници поискаха за нов наместник на епархията им да бъде определен Ловчанския митрополит Гавриил или Доростолския митрополит Амвросий. Попитан днес дали ще отиде на такава служба, митрополит Гавриил отговори, че „доброволно не, но, ако реши Светият синод, ще приеме".

Варненският и великопреславски митрополит Кирил беше открит мъртъв във водите на Черно море. Причината за смъртта е удавяне. По тялото му липсват външни травми и няма данни за насилствената смърт, показват резултатите от аутопсията.