Данъкът за хотелите ще е 70 ст.
Данъкът за хотелите ще е 70 ст. / снимкa: архив Sofia Photo Agency

Със 70 ст. туристически данък да се облагат нощувките в средствата за подслон и местата за настаняване от всички категории /от една до пет звезди/, това решиха по време на днешната сесия шуменските общински съветници. Решението беше единодушно одобрено от всички 29 присъстващи местни парламентаристи. По време на заседанието Десислава Иванова - представител на хотелиерите в града изнесе информация за размера на туристическия данък, приет в няколко общини в България. Във Варна за 3-звездните хотели той е 60 ст., в Боровец - 50ст., а в Созопол - 30ст. Смятаме, че нашето предложение за 70 ст. е съвсем разумно" - заяви Иванова. Тя допълни, че тази година данъкът ще е задължителен на 30%.

Според съветника от БСП Пламен Петров при положение, че от бранша са готови да плащат тази сума, общината трябва да е спокойна, че средствата ще постъпят в бюджета. Според разчети, направени за приходите от туристическия данък, очакваните приходи при 70 ст. за всички видове хотели се равнява на 64 234 лв.  

Предложението на администрацията бе средствата за подслон и местата за настаняване от 1 звезда да заплащат налог от 0,60 лв. за нощувка. Тези от  2 звезди - 0,80 лв. за нощувка, а средствата за подслон с 3, 4 и 5 звезди - по 1 лев за нощувка.