Честват творчески юбилей на актрисата Сия Драгоева
Честват творчески юбилей на актрисата Сия Драгоева / netinfo
На 30 септември от 19.00 часа със спектакъла „Доходно място” от А. Н. Островски, постановка – проф. Борис Голубицкий /Русия /, Драматично-куклен театър „Васил Друмев” Шумен ще отбележи 35 творчески и 60 житейски години на актрисата Сия Драгоева.

Тя е на 06. 06. 1948 год. в гр. Варна в семейството на актриса и счетоводител.По настояване на баща й учи в Икономическия техникум - Варна. Завършва го „по милост”, защото се е занимавала с художествена самодейност, драматичен състав, режисира и играе.Преподавателите са я наричали ”самозваната артистка” и често се е случвало да я търсят, за да я изпитат.

След завършване на средното си образование/ пак по решение на родителското тяло/ отива във Велико Търново да учи българска филология. Но и там се е занимава повече с театър – студентски драматичен състав и др. 2-ри курс студентка се омъжва за актьор.

Случайно се явява на Чудомировия конкурс в Казанлък, където печели 1-ва награда. Запознава се с директора на Старозагорския театър, който я кани в трупата си като стажант – актриса.Така театърът отива на 1-во място, а всичко останало на заден план. Следва държавен изпит 1-ви и 2-ри по чл.9 при проф. Ж. Мандаджиев. Играе в театрите – Кюстендил, Търговище, Добрич, Димитровград, Разград и Шумен. От 1982 год. до днес е в Шумен. За 35 творчески години пресъздава над 50 роли.