Центърът за жертви на домашно насилие  в нова сграда
Центърът за жертви на домашно насилие в нова сграда / netinfo
Днес «Асоциация НАЯ» ще открие в Търговище новата сграда на своя Център за социална рехабилитация и интеграция на жертви на домашно насилие. Това става възможно след успешно партньорство с местната власт в подкрепа на хора с такава съдба.

«Асоциация НАЯ» е създадена през 2002 година с мисията да работи за подкрепа на хора, изпаднали в нужда и утвърждаване на равнопоставеност на половете. Първата кампания на организацията е за приемане на закон за защита срещу домашното насилие. Той става факт през 2005 година.

“Докато се срещахме с млади хора, с жени от селата, с колеги от НПО в офиса ни започнаха да пристигат първите пострадали от домашно насилие и да търсят помощ и подкрепа” - разказва председателят на «Асоциация НАЯ» Светла Сивчева – “Тогава решихме да направим следващата крачка. Преди три години с финансовата подкрепа на Фондация „Лале” в региона заработи първият консултативен Център за подкрепа на жертви на домашно насилие и Гореща телефонна линия.

От откриването на Центъра до сега в него са осъществени 776 консултации. Работили сме с 215 клиенти, от които 142 жени и 44 деца. При нас търсят помощ и подкрепа хора от града и селата на цялата област, както и клиенти от съседните региони, където няма организации, осъществяващи такава дейност. Общо инициираните производства по Закона за защита срещу домашното насилие и Семейния кодекс са 21. Издадени са 13 мерки за защита на жертви на домашно насилие /две от тях за защита на деца/. Зад тези цифри обаче стоят човешки съдби, на които помагаме да открият път в безпътицата и да повярват в своите възможности”.

През март 2007 г., Общинският съвет гласува «Асоциация НАЯ» да получи безвъзмездно за срок от 10 години общински имот, в който да се помещава Центърът за социална рехабилитация и интеграция на жертви на домашно насилие. С финансовата подкрепата на Фондация “Лале”, къщата от 110 квадрата е основно ремонтирана и обзаведена. В нея са обособени 2 приемни, консултативен кабинет за възрастни, консултативен кабинет за деца и зала за обучения. Сградата е пригодена за хора с увреждания, за които има осигурен достъп и специализиран санитарен възел. Обектът е газифициран.

Официалното му откриване е днес в 17.00ч.