НАП Шумен
НАП Шумен / dariknews.bg
Срокът изтича на 2 май

294 декларации са подадено от началото на тазгодишната данъчна кампания до момента в офиса на НАП-Шумен. Близо 1/4 са пуснати по електронен път, а още толкова с персонален идентификационен код (ПИК). Това съобщиха от данъчната служба.

За първия месец на 2016 година са подадени 175 броя декларации, от които 42 са по електронен път и 26 с ПИК.

481 пък са декларациите за облагане с корпоративни данъци. Броят на документите приети с електронен подпис са 376. 

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 2 май, тъй като 30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден.

От НАП препоръчват хората да подават декларациите по електронен път.

От тази година данък върху доходите няма да се събира върху наградите, предоставени на ученици с изявени дарби за участие в национални и международни олимпиади, състезания и конкурси. От 2017 година с данък върху доходите ще се облагат паричните и предметни печалби, получени от участие в игри, които не са хазартни по смисъла на Закона за хазарта, при които печалбата се определя на случаен принцип.

Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 2 май ще се работи с т.нар. плаващо работно време – без обедна почивка. В дните, когато изтичат сроковете, офисите ще работят докато има клиенти в салона за обслужване.

От НАП-Шумен посочват, че за 2016 година са приети 12 749 декларации за доходите на физическите лица от които 4 789 по електронен път или 37,56% от общо подадените.