Базовите станции на  GSM операторите са безопасни
Базовите станции на GSM операторите са безопасни / netinfo

Замервания показват, че GSM антените в Шумен са безопасни за здравето на гражданите. В норма и многократно под допустимите стойности в България бяха отчетените резултати от днешните замервания. В посочените за измерване точки  -апартаменти на улица „Шуменска крепост" и бул. „Велики Преслав", както и детска площадка на същия булевард. Резултатите от замерванията и на трите места показаха стойност от 0,1 до 0,6 микровата на квадратен сантиметър, ниво в пъти по-ниско от максимално допустимите в България стойности от 10 микровата на квадратен сантиметър. Най-високата стойност при измерванията днес - от 1,4 до 3,3 микровата на квадратен сантиметър - беше отчетена на тераса на таванско помещение на бул. „Велики Преслав", което също е в нормите. Измерванията бяха извършени по предложение на граждани.

По-рано през деня в сградата на общината се проведе публично обсъждане на проблема с базовите станции на мобилните оператори. Дискусията води председателят на общинския съвет Даниела Русева, в залата освен граждани присъстваха кметът Красимир Костов, заместникът му Митко Киров, общински съветници, представители на трите мобилни оператора в България, на РИОКОЗ, РИОСВ. В Шумен бе и доц. Мишел Израел - представител в страната на Световната здравна организация. Той подчерта, че у нас се спазват много по-стриктни норми - от 45 до 100 пъти по-строги в сравнение с максимално допустимите стойности, препоръчани Европейския съюз. 

Базовите станции на  GSM операторите са безопасни
netinfo

Представителите на мобилните оператори отговориха на въпросите на шуменци и връчиха на общината списъци с броя на базовите им станции на територията на града, карти с точното им разположение, както и протоколите с резултати от измервания на електромагнитното поле на съоръженията.

По време на дискусията шуменци предложиха общината да купи мониторингова станция, с която да се правят замервания.

Общественото обсъждане в Шумен е част от мащабна информационна кампания за базовите станции за мобилна комуникация, която е част от Обща комуникационна стратегия, изготвена от мобилните оператори.

Те за подчертаха, че няма научни факти, общи европейски стандарти или изисквания, които да налагат фиксирани зони около публични сгради. Защитните зони се определят във всеки конкретен случай според характеристиките на всяка антена.