Атанас Папаризов: Изборите за европарламент ще са на 7 юни
Атанас Папаризов: Изборите за европарламент ще са на 7 юни / netinfo
Изборите за европейски парламент ще бъдат на 7 юни, каза на пресконференция по-рано днес европейският депутат Атанас Папаризов. На 1 и 2 декември в столицата на Испания Мадрид се е провело заседание на Съвета на Партията на европейските социалисти (ПЕС) е бил приет манифеста на партията. Той е насочен към развитието на качеството на живота, търсене на социалните аспекти за излизане от кризата и развитие на икономиката, каза още г-н Папаризов.

Европейската комисия (ЕК) е предложила на всички страни членки на Европейския съюз, за да се намалят опасностите от ръст на безработицата, да заделят 1,2 % от Брутният си вътрешен продукт за борба с финансовата криза. Специално внимание в България трябва да се обърне в областта на строителството и промишлеността. "Около 10% от работещите в строителството у нас могат да останат без работа вследствие на финансовата криза. Това са между 20 000 – 25 000 души", допълни още Папаризов. За да се преодолее нарастващата безработица в тези отрасли, държавата трябва да увеличи инвестициите си в тях. Правителството трябва да потърси форми да подпомогне фирмите, които не съкращават персонал, допълни още той

„Недостатъчно добрите органи за наблюдение и контрол, както и липсата на административен капацитет са едни от причините на страната ни да бъдат спрени средствата по ФАР”, заяви Атанас Папаризов. Според него, спирането на 220 млн. евро е свързано и с оценката на работата в сферата на правосъдието и вътрешните работи. По думите му, няма опасност средства по други програми също да бъдат спрени. "Проблемите, които имаме не са непреодолими", каза още той. Одитът трябва да излезе от финансовото министерство, да се създаде одиторска агенция и контролът да стане по взискателен, допълни още той. От ЕК настояват работата по ИСПА да бъде поета от министерството на транспорта, за да се търси по-централизирано решение за управление на фондовете.

Спрямо другите страни членки, България усвоява два пъти по-малко европейски средства. „За да се промени това, нашата администрация трябва да работи по-активно”, каза още Папаризов.