Всяко от изпълненията беше посрещано и изпращано с бурни аплодисменти
Всяко от изпълненията беше посрещано и изпращано с бурни аплодисменти / Община Шумен
Ансамбъл “Шумен” с главен художествен ръководител Катя Кайрякова покори сърцата на публиката по време на Фестивала на щастието в град Синоп. Ансамбълът беше поканен да открие дни на черноморския курорт в северната част на Турция, които се проведоха на 8, 9 и 10 септември. Момчетата и момичетата от Шумен поведоха празничното дефиле, което премина през централните улици на града. Шествието, към което се присъединиха участниците във фестивала, много жители и гости на Синоп, беше посрещнато пред паметника на основателя на модерна Турция Кемал Ататюрк до пристанището, а час по-късно започна и концертната програма на нашия ансамбъл. В четири композиции бяха представиха песни, музика и танци от различни фолклорни области на България. Всяко от изпълненията беше посрещано и изпращано с бурни аплодисменти от многобройните зрители, сред които имаше и български изселници от Шуменско и Новопазарско. Магията на българската ритми, насторението на народните танци и песни, пъстротата на красивите пирински, шопски, добруджански и тракийски носии създадоха неповторима празнична атмосфера в първия ден на фестивалните дни в Синоп.
 

Всяко от изпълненията беше посрещано и изпращано с бурни аплодисменти
Община Шумен


По покана на турската страна сред официалните гости бяха заместник-кметът на община Шумен инж. Боян Тодоров, председателят на Надзорния съвет на “Алкомет” АД и на Управителния съвет на Българо-турската търговско-индустриална камара със седалище в Шумен Фикрет Индже. По-рано те бяха посрещнати от заместник-кмета на Синоп Исмет Дамароглу и Дериа Кьокдемир, председател на сдружението “Обединени сили”, което организира фестивала. “Щастливи сме да ви посрещнем в нашия град. Синопчани са много сърдечни и открити хора. Ние вярваме, че любовта е чувството, което има силата да ни обединява и да ни прави щастливи. Сигурно заради това никак не е случайно, че за  поредна година в нашите национални проучвания жителите на града се самопределят като най-щастливите хора в държавата,” каза в приветствието си артистичният ръководител на събитието Волкан Атълган.
 
Заместник-кметът на Шумен Боян Тодоров благодари за гостоприемството и за топлото посрещане. Той сподели, че добрите междусъседски отношения са само в полза на хората от двата града и реална предпоставка за реализиране на съвместни културни прояви. Фикрет Индже също поздрави участниците. Той изрази своето лично убеждение, че като представител на бизнеса е много важно да подкрепя социални и културни проекти, които да допринасят за развитието на обществото.
 

Всяко от изпълненията беше посрещано и изпращано с бурни аплодисменти
Община Шумен


Синоп е едно от най-красивите места по Северното Черноморие на Турция. Град с дух. В древността е бил хетско пристанище, по-късно през 7 век преди Христа се превръща в гръцка колония заедно с Одесос и Месембрия. За кратко става столица на Понтийското царство, след което Гай Юлий Цезар го прави римска колония, а после е завладян от византийците и селджукските турци. По време на Кримската война руснаците печелят Синопската битка, а през 18-20 век градът е вилает от Османската империя. Градът е родното място на древногръцкия философ Диоген, чието рождено име е Диоген Синопски. Разположен е на полуостров, с много красиви пейзажи наоколо от планини и великолепни гледки към морето. Населението му е около 50 хиляди, но тъй като в непосредствена близост са изградени няколко туристически комплекса, през активния летен сезон стига до 250 000 души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.