92 л/кв.м дъжд в Търговищко
92 л/кв.м дъжд в Търговищко / targo.org

Въпреки продължаващите интензивни валежи, обстановката в община Търговищко е нормална, съобщиха от общинската администрация. Няма данни за наводнения и щети. Всички кметове и кметски наместници са задължени да следят нивото на реките и другите водни обекти.

От 17 до 28 май падналото количество дъжд, измерено на станцията в Александрово е 92 л/кв.м. Само за последното денонощие то е близо 6 л/кв.м.

Според системата за ранно оповестяване за наводнения, която работи в община Търговище, нивото на река Сива е най-високо край село Лиляк, а на река Врана - при Кариерата в местността „Боаза". Според специалистите, отчетените стойности са в границите на нормалното.

Според ръководителя на Метеорологичната обсерватория в Търговище Красимира Стойчева, валежите в Търговищка област са неравномерни. Най-големи количества - 95 л/кв.м са измерени в омуртажкото село Врани кон, а най-малко - 18 л/кв.м в Гърчиново, община Попово. По-значителни са валежите в района на община Антоново - 41 л/кв.м. Общият валеж в областта от началото на месеца досега надвишава нормата за сезона, коментира Стойчева.