61 предписания са издали от РИОКОЗ-Търговище за две седмици
61 предписания са издали от РИОКОЗ-Търговище за две седмици / netinfo

През първите две седмици на месеца в отдел “Противоепидемичен контрол” на РИОКОЗ – Търговище са регистрирани 43 остри респираторни заболявания. Острите заразни болести са 53 – 33 случая на ентероколит, 14 на варицела. По два случая са регистрирани на скарлатина и вирусен хепатит, а по един на паротит и Лаймска борелиоза.

Здравните инспектори са извършили 486 проверки на подлежащите на контрол обекти.

Издадени са 61 предписания. 39 от тях са в обекти за производство и търговия с храни и заведения за обществено хранене за привеждането им към хигиенните изисквания.

Три предписания са издадени за качествено и ефективно обеззаразяване на вода от централен и местен водоизточник в с. Богомолско, с. Врани Кон и с. Овчарово. Предписания са издадени за осигуряване на покритие на местен водоизточник – кладенец в с. Величка, за извършване на ремонт на санитарно охранителна зона на напорен водоем с. Дралфа и за осигуряване на топла течаща вода в ОУ с. Садина.

Във връзка със случай на заболял от туберкулоза гражданин инспекторите от отдел “Противоепидемичен контрол” са издали предписания касаещи мероприятията, които трябва да бъдат извършени в огнището и спрямо контактните лица. Заострено е вниманието на всички общопрактикуващи лекари и здравните работници от болничната мрежа в областта по отношение на профилактиката, ранната диагноза и своевременното лечение на туберкулоза.

Със Заповед на Директора на РИОКОЗ – Търговище са спрени две амбулатории за първична медицинска помощ и една за дентална медицина в община Попово поради необходимост от извършване на основен ремонт. Спряна е експлоатацията на ЦДГ с. Въбел до приключване на ремонтните работи. От реализация са спрени 80 броя пяна за изолация на прозорци без необходимата информация на етикета и 48 броя козметични продукти без етикет на български език в търговски обекти гр. Попово. Бракувани са 45кг. сухо мляко с изтекъл срок на годност в склада на Дом за деца лишени от родителски грижи – Омуртаг.