30 души вече са се ваксинирали против грип в Търговище
30 души вече са се ваксинирали против грип в Търговище / netinfo

През втората половина на септември в отдел “Противоепидемичен контрол” на РИОКОЗ – Търговище са регистрирани 52 остри респираторни заболявания. Броят на заболелите леко се е увеличил в сравнение с предходния период , информират от там.

Според специалистите, голямо значение за предпазване от заболявания на дихателните пътища имат ограничаването на контактите с болни хора, личната хигиена, хигиената в дома, разходките на чист въздух. Рационалното хранене, редовното включване в менюто на пресни плодове и зеленчуци, мед, лук, чесън, както и закалителните процедури повишават устойчивостта на организма срещу грип и други инфекции.

Основен метод за профилактика на редица заразни заболявания е активната имунизация, напомнят още от РИОКОЗ-Търговище.  Препоръчва се противогрипната ваксинация да се направи през периода октомври – ноември, когато ефектът от нея е най-голям. В имунизационния кабинет на РИОКОЗ разполагат с ваксините “Инфлувак” и “Инфлексал В”, съдържащи актуалните за сезона щамове. За първите четири дни от обявяването на противогрипната кампания там се имунизирали 30 души.

Регистрираните заразни болести за периода са 34 – 19 случая на ентероколит, 10 на варицела, два - на вирусен хепатит, а по един на паротит и Лаймска борелиоза. Открит е и един случай на туберкулоза на млада жена. След специализиран консулт жената е изпратена на лечение в гр. Габрово. Съпругът и детето й са изследвани от личния лекар и са дадени таблетки с профилактична цел. Изпълнено е издаденото предписание до Директора на І СОУ “Св. Седмочисленици” за цялостна дезинфекция чрез лицензирана фирма и тестване чрез пробата Манту за туберкулинова чувствителност на всички деца от VІ “а” клас, съученици на детето на болната. Не са регистрирани други болни от туберкулоза лица, информират още от РИОКОЗ-Търговище.