126 СИК в общината за предстоящия референдум
126 СИК в общината за предстоящия референдум / Дарик-Шумен, архив

126 секционни избирателни комисии ще бъдат сформирани в община Шумен за предстоящия национален референдум на 27 януари догодина. В тях ще има общо 840 места за представители на политическите сили. Комисиите ще бъдат от по 7 и по 5 членове според броя на избирателите в секцията. При необходимост ще бъдат открити още две секции - една мобилна и една в следствения арест.

По-рано днес консултации за определяне състава на секционните избирателни комисии бяха проведени в община Шумен. В тях участваха парламентарно представените партии и коалиции - ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС, Атака и „Синята коалиция" и политическа партия НДСВ, която има представителство в Европейския парламент.

Според разпределението, съобразено с парламентарното представителство на партиите и коалициите, на ГЕРБ се падат 49 % от местата в комисиите, на „Коалиция за България" - 19,6 %, на ДПС - 14,7 %, на „Атака" - 9,8 %, на Синята коалиция - 4,9 % и на НДСВ - 2 %.

ГЕРБ ще има 357 представители в СИК в общината като от тях по 62-ма председатели и секретари и 233 членове. На „Коалиция за България" се падат 186 места в СИК - от тях - 25 председател, 24 секретар и 137 членове. Местата за ДПС са 140 - от тях 18 председател, 19 секретар и 103 членове. Партия „Атака" има общо 93 места в СИК - от тях 12 председател, 13 секретари и 68 членове в комисиите. „Синята коалиция" ще има 47 места - от тях - по 6 председател и секретар и 35 членове.НДСВ ще има 17 представители в СИК на община Шумен - от тях 3 председателски, 2 секретар и 12 членове.


Представителите на политическите сили приеха с консенсус разпределението на местата. Кметът Красимир Костов поиска от представителите на ГЕРБ и „Коалиция за България" до четвъртък да представят поименните списъци на кандидатите за секционните избирателни комисии/СИК/.