1 млн. лева неизпълнение на бюджета в Шумен налага актуализацията му
1 млн. лева неизпълнение на бюджета в Шумен налага актуализацията му / netinfo

Ниските приходи на Община Шумен от продажба на земи и сгради през първото деветмесечие на годината налагат актуализация на бюджета. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по бюджет и финанси Александър Генчев на брифинг по-рано днес.

Той съобщи пред журналисти, че именно тези постъпления остават най-ниски, като приходите от продажби на земи са 44 %, а тези на сгради - едва 16 % от очакваното. „Тази тенденция ще се запази и ще донесе около 1 млн. лева неизпълнение на бюджета", коментира Генчев. Той обаче увери, че място за притеснение няма, тъй като общинската хазна разполага с достатъчно голям заложен резерв.

„Заложихме голям резерв за мостово финансиране на европейските проекти в размер на 1 млн. 700 хил. лева. Ще ги използваме да покрием неизпълнението на бюджета, което ще се сформира. Имаме достатъчен ресурс, който ще ни предпази от сътресения", обясни той.

По думите на Генчев по-общият поглед към моментното състояние на общинската хазна в Шумен показва, че бюджетът се изпълнява ритмично, като местните приходи се движат дори по-добре от миналата година. Данъкът за превозните средства например само за първите девет месеца е изпълнен на 85 %. Данъкът за недвижими имоти е 77 %, а туристическият - 87 %. Той допълни, че от общия данъчен приход до момента са събрани повече от 75 %. „Това ме навежда на мисълта, че до края на годината можем да очакваме близо 100 % изпълнение на данъчните приходи", каза той.