Заседава координационният съвет за профилактика на рака на маточната шийка
Заседава координационният съвет за профилактика на рака на маточната шийка / DarikNews

Регионалният координационен съвет за профилактика на рака на маточната шийка заседава в зала 1 на областната администрация. Присъстваха председателят на съвета д-р Теодора Константинова, д-р Маргарита Николова - директор на Регионална здравна инспекция, представители на лекарските среди.

Регионалният координатор на програмата за областта д-р  Сиана Хаджийска представи етапен отчет за дейността на съвета за периода януари – юни 2013г. От него стана ясно, че в отчетния период са проведени 22 родителски срещи на територията на областта с информационен характер и са разпространени общо 4030 образователни материали. От месец октомври 2012 г. до май 2013 г. в област Русе са извършени 132 I-ви, 125 II-ри и 30 III-ти имунизации. По време на презентацията бяха  посочени и планираните дейности по програмата за профилактика до края на 2013г.

Предвижда се на Националния координационен съвет за профилактика на рака на маточната шийка да бъде предложено разширяване обхвата на Програма, като се включат девойките от 12 до 15 години. Друго предложение, касае постоянното поддържане на регистър на нежеланите странични ефекти от имунизациите и достъпът на Регионалните съвети до него. Членовете на Координационния съвет се обединиха и около предложението да се проследи дългосрочно ефекта от Програмата, като за целта се сформира контролна група.