/ netinfo
Върховният административен съд отхвърли жалбите срещу трасето на автомагистрала Русе-Велико Търново и на практика даде зелена светлина за реалните стъпки по изграждане на новия път. Близо десет месеца продължи съдебният спор, започнат от граждани, недоволни от избора на трасе за магистралата.

140 млн. лв. за свлачища в бюджета на АПИ за 2019 година

Делото бе образувано по жалби от жители на Хотница, създали инициативен комитет, за да се борят срещу близкото минаване на бъдещата автомагистрала до селото им. Паралелно пък се жалеха и граждани, искащи магистралата да минава по-близо до Горна Оряховица.

П. Нунев: Изграждането на магистралата Русе-Велико Търново може да стартира през юли

Двете жалби бяха обединени в едно дело, започнато през март и приключило с решение току що. И двете жалби срещу решението на министъра на околната среда за одобряване на доклада за ОВОС на бъдещата магистрала са отхвърлени. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване, тъй като миналата година Парламентът прие промени, които ускоряват делата по обекти с национално значение.

Нанков: Магистралата от Русе до Велико Търново трябва да се разглежда заедно с проекта за тунел под Шипка

Според съда, автомагистрала Русе-Велико Търново е точно такъв обект и съдебното оспорване минава само на една инстанция. Решението на ВАС дава възможност АПИ да продължи с проектирането, отчуждаването на имоти и организирането на процедури за избор на изпълнител. Като всичко това ще се прави по избрания т.нар. комбиниран вариант за трасе, което минава на около 40 км от Горна Оряховица