/ netinfo
Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров заедно с почетния консул на Монголия д-р Камен Милков обявиха откриването на почетно консулство на Монголия в Русе. То ще се помещава на ул. „Пирот“ № 13.

По време на събитието акцент беше поставен върху изградените отношения между двете държави през годините, като беше посочено, че от 30 години насам между двете държави не е сключван подобен тип споразумение, което е в основата на засилване търговските отношения и културния обмен между област Русе и провинция Баянхонгор.

Предстои откриване на почетно консулство на Монголия в Русе

Както стана ясно още вчера при подписването на меморандума за сътрудничество между двата окръга сред основните направления на взаимен интерес ще бъдат внедряването на българския опит в селското стопанство и зеленчукопроизводството, експорта от монголска страна на вълна, кашмир и кожи, както и обмена на студенти между България и Монголия.

Акцент беше поставен и върху сферата на здравеопазването, като беше посочено, че 1 лекар физиотерапевт от УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ и още 1 лекар физиотерапевт от Балнеокомплекс „Медика-Наречен“ заминават на 28 октомври тази година в Монголския традиционен университет в Улан Батор, за да се обучават на традиционна монголска медицина.

Курсът ще продължи една година, като лечебни заведения „Медика“ ще приемат също двама специалисти от Монголия. Инициативата се осъществява и благодарение на сключената спогодба между лечебни заведения „Медика“ и Монголския традиционен университет.

Събитието беше уважено от множество официални лица и представители на бизнеса, като сред тях беше и доц. д-р Кирил Панайотов, както и от първия съветник на посланика на Монголия в България г-н Болдбаатар . Делегацията от провинция Баянхогнор беше водена от г-н Отгонбаяр, председател на местния парламент.

В самото начало на срещата с едноминутно мълчание беше почетена паметта на убитата в Русе журналистка Виктория Маринова.