"Калагия" на семинар в Швейцария
"Калагия" на семинар в Швейцария / netinfo
Спортен клуб Калагия и Клубът по ушу при Общински младежки дом – Русе, представени от основателя и главен треньор-учител Мария Неделчева, нейния служебен екип и нейни тайчи ученици, гостува на традиционната международна среща Tai Chi Tcho в швейцарския град Шо дьо Фон. В програмата на събитието участваха майстори-учители от 23 европейски страни, които проведоха 46 семинара по тайчи, цигун, вътрешни стилове и други.

Двукратният европейски шампион по тайчи и ушу Мария Неделчева проведе семинари по тайчи меч като учител по покана лично на организатора на срещата Корнелия Грубер, секретар на Европейската федерация по тайчи и цигун, майстор-учител и създател на местния клуб по тайчи. Този уникален шанс за русенската група от десет души се реализира благодарение на международния авторитет на русенския специалист Мария Неделчева и дългогодишните отлични отношения между г-жа Неделчева и г-жа Грубер, както и с пълната подкрепа на швейцарската страна.

Освен специалното място, което домакините бяха отредили за българските гости, по време на международната среща, те бяха подготвили и специална програма за тях, която включваше посещение и на няколко забележителности в региона на кантон Нюшател, където се намира Шо дьо Фон. Цялото събитие бе организирано по един подреден и с внимание към детайла начин. Домакините се бяха постарали да осигурят освен богата програма с разнообразни обучителни модули, подходящи за различни нива и възрасти, така и време за общностни срещи за опознаване, дискусии, установяване на взаимни контакти.

Самата г-жа Грубер е една изключителна личност, успяла да събере на едно място близо 300 участници от цяла Европа, които да споделят в топла и приятелска атмосфера интересите си към тай чи, цигун, системите за здраве, младост и дълголетие. Поради тази причина гражданите на Шо дьо Фон предлагат нейната кандидатура за наградата Мадам Натали. Още първата вечер в петък, гостите бяха традиционно посрещнати с топла супа от тиква и уникална украса на Maison de peuple (Народен дом), като за целта бе поканен готвач, специалист в приготвянето на вегетариански ястия от северна Германия, а украсата от живи клонки, салфетки и свещи беше дело на учениците на г-жа Грубер.

В подготовката за вечерта русенци участваха активно и с удоволствие - от подреждането на масите и интериора, до кухнята с беленето на тиквите и тиквените фенери. Интерес към семинарите на г-жа Мария Неделчева, посветени на работата с меч, проявиха участници от различни държави и с различно ниво на подготовка, но всички останаха очаровани от наученото, и изразиха благодарност към г-жа Неделчева за прекрасната изтънчена демонстрация. На един от семинарите присъства и самата Faye Li Yip (на последната снимка), чието семейство повече от 100 години са майстори, автори и изследователи по Тай чи чуан и Ушу традиционни стилове.

Самата тя също преподава този стил с мечове. Г-жа Фей Йп с удоволствие сподели своя опит с участниците в семинара. През втората вечер на международното събитие, освен вкусната храна, гостите и участниците имаха възможност да се насладят и на демонстрации на различните учители и школи, дошли на срещата. Русенци отново бяха гвоздея на програмата, като смесиха традиционни тай чи техники с българска ръченица. Г-жа Неделчева представи и мини мим етюд, част от общото представяне на българската група, с което още повече изненада и впечатли международната публика.

В края на празника всички участници се хванаха на традиционното българско право хоро и големият салон на залата се изпълни с дълга редица от хора, сръчно пристъпващи в ритмите на българската народна музика. Българската група остана още няколко дни след края на събитието, за да се наслади на красотите на планинската страна. Домакините, в лицето на г-жа Грубер и нейни ученици, организираха посещение на съседния град Нюшател, столица на кантона, където разказаха историята на града и показаха най-важните му забележителности като фабриката за шоколад на Сушард.

Бе посетен и близкия връх Le Soliat на планината Жура, откъдето се разкриваше неповторима гледка към околностите и към Алпите, както и естествен циркус, с дълбочина от 150 метра, образуван под въздействие на ерозия от водата. В края на своето пътуване, последният ден бе отреден на един от градовете със световно значение Женева, който групата също посети с удоволствие, преди да отпътува за България.

В знак на уважение към домакините от Швейцария, русенската група бе подготвила множество изненади – традиционни български сувенири, продукти с розово масло, картина с изглед от Русе, традиционна българска риза за г-жа Грубер, и разбира се - българска ракия, която носи вкуса на родината. Бе отправена и най-топла покана към г-жа Грубер да посети отново Русе и България, заедно със своите ученици, в най-близко бъдеще. Събитието беше организирано с помощта на Община Русе и Общински младежки дом-Русе.